Zelf Kruidenmixen maken

|B| De Boon in de Tuin
Het is goedkoop, gezond en heel eenvoudig om te maken: kruidenmixen. Daarom in deze post de samenstelling van de lekkerste kruidenmixen om je gerechten van een heerlijke smaak te voorzien.

kruidenmixen specerijen mixen moestuin recepten

Chinees Vijfkruidenpoeder

Lekker bij kip, varkensvlees of bloemkool.
  • 2 eetlepels szechuanpeper of zwarte peper
  • 2 eetlepels venkelzaad
  • 2 eetlepels gemalen steranijs of anijszaad
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel kruidnagel poeder

kruiden kruidenmix specerijen moestuin volkstuin

Garam Masala

Deze mix is afkomstig uit India en wordt daar veel gebruikt in gerechten zoals Tandoori. Het wordt meestal als laatst aan het gerecht toegevoegd zodat de geur en smaak mooi behouden blijft. Lekker in curry's of een linzensoep. 
  • 4 eetlepels komijnpoeder (djinten)
  • 2 eetlepels korianderpoeder (ketoembar)
  • 2 eetlepels kaneelpoeder
  • 1 eetlepel gemalen nootmuskaat
  • 1 eetlepel gemberpoeder (djahé)
  • 1 eetlepel zwarte peper
  • 1 eetlepel gemalen steranijs of anijszaad
  • 2 fijngemalen laurierblaadjes
  • evt. 1 eetlepel kardemompoeder

Baharat

Baharat betekent 'specerij' in het Arabisch en het is de naam van deze kruidenmelange. Het is een kruidenmix met een complexe, hartige smaak en een warm en zoet aroma. Lekker bij aubergines, rundvlees en in tajines.
  • 2 eetlepels komijnpoeder
  • 2 eetlepels zwarte peper
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel korianderpoeder (ketoembar)
  • 1 eetlepel kruidnagelpoeder
  • 1 eetlepel gemalen nootmuskaat
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel gedroogde munt
  • evt. 1 theelepel kardemompoeder

Curry Mix

Lekker bij gehaktballen, gebakken aardappels en vis.
  • 4 eetlepels komijnpoeder (djinten)
  • 4 eetlepels korianderpoeder (ketoembar)
  • 2 eetlepels kurkumapoeder (koenjit) of kerriepoeder
  • 1 eetlepel gemberpoeder (djahé)
  • 1 theelepel gemalen cayennepeper
  • 1 theelepel gemalen mosterdzaad

kruiden kruidenmix specerijen moestuin volkstuin

Chai Mix

Geeft een heerlijke winterse en warme gloed aan gerechten. Lekker in havermoutpap, warme melk (chai latte) of in een cake of koekjes.
  • 4 eetlepels kaneelpoeder
  • 2 eetlepels gemberpoeder (djahé)
  • 2 theelepels gemalen nootmuskaat
  • 2 theelepels kruidnagelpoeder
  • 1 theelepel zwarte peper
  • evt. 2 eetlepels kardemompoeder

Jamaicaanse Jerk

Lekker bij varkensvlees op de barbecue of bij gebakken aardappels.
  • 2 eetlepels cayennepeper
  • 2 eetlepels tijm
  • 2 eetlepels gedroogde peterselie
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel zwarte peper
  • 1 eetlepel gemalen nootmuskaat
  • 1 theelepel kaneelpoeder

kruidenmixen specerijen zelf maken tips recepten moestuin volkstuin

Ras el Hanout

Ras al-Hanout betekent 'het beste van de winkel' en staat dus eigenlijk voor het beste dat de winkelier of marktverkoper op dat moment aan te bieden heeft. Lekker bij kip en in tajines, maar bijvoorbeeld ook in olijfolie om lekker in te dippen.
  • 2 eetlepels rode peperpoeder
  • 2 eetlepels laos poeder (galangawortel)
  • 2 eetlepels komijnpoeder ( djinten)
  • 1 eetlepel cayennepeper (één eetlepel)
  • 2 eetlepels kurkuma
  • 2 eetlepels anijspoeder of gemalen steranijs
  • 2 eetlepels kaneelpoeder
  • 2 eetlepels piment
  • 2 eetlepels kruidnagelpoeder
  • 2 eetlepels kardemon
  • 2 eetlepels nootmuskaat
  • 1 eetlepel witte peper

Italiaanse kruidenmix

Uiteraard heerlijk bij pasta's en zelfgemaakte tomatensaus. Maar ook heerlijk in een omelet of over zelfgemaakte pizza. Zelf doe ik het ook nog wel eens over groenten die geroosterd worden in de oven.
  • 1 theelepel tijm
  • 1 eetlepel basilicum
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 theelepel peterselie
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • snuf peper
  • snuf zout

Provençaalse kruidenmix (Tuinkruidenmix)

Deze mix wordt ook wel Herbs de Provence genoemd. Lekker in in vleesstoofschotels en wildgerechten. Ook lekker in marinades, sauzen, tomatengerechten en bij wortelgroenten en bijvoorbeeld door een omelet of bij gebakken aardappels. 
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel peterselie
  • 1 theelepel oregano
  • 2 theelepels bonenkruid
  • 2 theelepels basilicum
  • 3 theelepels rozemarijn
  • evt. 1 theelepel salie

Makkelijke overzichten

Alle samenstellingen van deze kruidenmixen vind je in onderstaande overzichten. Een compleet overzicht en eentje met enkele de belangrijkste kruidenmixen (bij de garam masala voeg je nog twee laurierblaadjes). Super makkelijk om je eigen boodschappenlijstje mee te maken. Print ze uit en bewaar ze op een handige plek!

samenstelling zelf kruidenmixen maken specerijen koken recepten tips

samenstelling zelf kruidenmixen maken specerijen koken recepten tips

Jouw kruidenmixen

Dit zijn enkele kruidenmixen die ik regelmatig gebruik. En welke staan bij jou in de keuken? Of heb je nog een leuke aanvulling op deze lijst? Ik ben reuze benieuwd, dus laat vooral even een berichtje achter in de comments.

Deel met je vrienden