Schema Wisselteelt Moestuin

|B| De Boon in de Tuin
Wisselteelt. Een belangrijk thema in de moestuin dat de gemoederen nogal eens bezig houdt in moestuinland. Want hoe lees je eigenlijk zo'n schema en wat komt na wat? Daarom deze twee handige schema's (simpel en uitgebreid) voor het toepassen van vruchtwisseling in de moestuin.

wisselteelt vruchtwisseling moestuin volkstuin


Wat is wisselteelt of vruchtwisseling?

Wisselteelt oftewel vruchtwisseling houdt in dat je ervoor zorgt dat de groentesoort die dit jaar op een plek groeit, het volgende jaar op een andere plek wordt geteeld. Als je elk jaar dezelfde groente op dezelfde plek zet, dan geef je bepaalde ziektes en plagen de kans om zich sterk te ontwikkelen. Ze kunnen dan elk jaar grotere schade aan richten aan je gewassen. Daarom is het verstandig om op je groentebedden wisselende groenten te telen.

Een moestuinplan maken

Als je een moestuinplan gaat maken, dan is het handig om met wisselteelt rekening te houden. Welke groente komt waar en waarom, hoeveel bedden ga je indelen etc. De hierna volgende schema's helpen je daarbij. Alles over het maken van een moestuinplan lees je hier. Als je een moestuinplan in Excel wilt maken, dan vind je hier een hele handige uitleg.


Uitgebreid schema voor vruchtwisseling

Het meest gebruikte schema voor wisselteelt gaat uit van zes groepen van verschillende groente- en vruchtsoorten. De volgorde geeft eigenlijk de mate van voedingsstoffen in de bodem weer (van veel naar weinig). Een bed voor kolen moet veel voedingsstoffen bevatten en dat neemt steeds verder af. Wortelen en aardappelen hebben het minste nodig. Daarna komen de peulgewassen en die kunnen door hun unieke eigenschap stikstofbolletjes vormen aan hun wortels. Daardoor komt er weer stikstof in de grond en dat maakt de cirkel weer mooi rond.

Je leest het schema zo: stel je hebt één moestuinbed en je zet in jaar 1 kolengewassen op dit bed, dan kun je in jaar 2 bladgewassen op dit bed zetten. In jaar 3 komen dan de vruchtgewassen gevolgd door de wortelgewassen in jaar 4. In jaar 5 komen aardappels op dit bed en in jaar 6 komen de peulgewassen. Dan is de cirkel weer rond begin je weer bij de koolgewassen. Als je alle soorten tegelijk wilt zetten, dan heb je 6 verschillende bedden nodig. Elk jaar schuift dan alles 1 moestuinbed op.
  1. kolen
  2. bladgewassen
  3. vruchtgewassen
  4. wortelgewasen
  5. aardappels
  6. peulgewassen

Simpel schema voor vruchtwisseling

Als je niet zoveel ruimte hebt in de moestuin, of je wilt het gewoon wat eenvoudiger houden, dan kun je ook dit schema voor wisselteelt volgen dat uitgaat van drie groepen met groente- en vruchtsoorten. Uitgangspunt is dat groenten en vruchtgewassen wisselen.

wisselteelt vruchtwisseling moestuin volkstuin



Combinatieteelt

Planten kunnen elkaar ook een handje helpen of juist tegenwerken. In het Engels heet dat Companion planting. Lees hier alles over combinatieteelt. Het is geen must om dit te volgen, maar het kan je bijvoorbeeld wel helpen bij het voorkomen van ziekten en plagen.

companion planting combinatieteelt

Verder lezen over moestuinieren?

Ben je enthousiast geworden en wil je nog eens rustig wat verder lezen in een boek? Dat kan. Ik heb de meest aanbevelenswaardige boeken over moestuinieren voor je op een rijtje gezet:

Jouw ervaring: leuk om te horen!

Dit zijn de schema's die ik het fijnste vind om mee te werken. Pas jij vruchtwisseling toe in jouw moestuin? En welk schema hanteer jij het liefste en waarom? Ik ben heel benieuwd, dus laat vooral een reactie achter bij dit bericht.

Deel met je vrienden